What's eating


Gilbert Grape

Arnie ska fylla 18 om bara några veckor. Han och hans äldre bror Gilbert befinner sig ute på landsvägen och väntar. Det väntar på att husvagnarna ska åka förbi dem. Arnie vill springa längs med dem. Han älskar det. Men han börjar bli otålig. När ska dem komma? Arnie vet inte. Han frågar sin kloka bror.En bil syns plötsligt långt borta i fjärran och den har en husvagn bakom sig, där kommer en till, och ytterligare en. Arnie hoppar euforisk. Han försöker springa och skutta i samma fart som bilarna åker. Han klarar det inte. Men det gör inget. Detta är ändå hans lyckligaste stund på året. Med Gilbert.

Arnie är utvecklingstörd, pappan i familjen tog självmord - Gilbert agerar således far. Mamman har inte lyft sig från soffan sedan pappan tog livet av sig. Hon är därför mycket fet och orkar inte göra något. Systrarna sköter då det mesta i hushållet. Men det är Gilbert som har störst ansvar över Arnie.

Gilbert arbetar i den lilla stadens lilla mataffär. Ibland tar han bilen hem till en kvinna och ”levererar mat”. Arnie följer oftast med vart Gilbert än åker. Men han har svårt att sitta still. Han gillar att klättra i träd och höga silvriga torn med stege i. Han vill klättra allra högst upp. Men han blir ideligen stoppad av att polisen kommer. Gilbert lovar då att det inte kommer hända igen.

Hemma gör syskonen i ordning maten i köket. Ställer den på bordet för att sedan flytta det in till vardagsrummet där modern sitter i soffan. Vid middagen diskuteras det kring Arnies födelsedag. Arnie vill ha varmkorv och äta.

En dag går en korthårig tjej förbi där Gilbert sitter och äter med sina vänner. Dagen efter kommer hon in och ska handla i affären. Hon behöver även få varorna hemkörda. Tjejen heter Becky och bor med sin farmor i en husvagn för tillfället. Bilen gick nämligen sönder på vägen. De träffas dagen efter, och (vad vore de för film annars?) de blir förälskade.

När Arnie en dag får springa fritt rusar han till det höga silvriga tornet med stege och lyckas klättra ända upp innan polisen kommer. Han vrålar ut sin lycka över den lilla staden. När polisen tillslut får ned honom tar de resolut in honom på stationen. Gilbert kan inte göra något. När denna nyheten når mamman reser hon sig upp från soffan - för första gången på 10 år - och åker till polisstationen och hämtar hem sin son. Folket i staden skrattar åt henne. Familjen görs till åtlöje, de förlöjligas.

Gilbert spenderar tiden med Becky, glömmer bort Arnie. Han möter svårigheter. Han vill inget hellre än att vara bra och alla till lags. Han älskar sin bror över allt annat, men Becky. Det är något speciellt med henne. Arnie är dock speciell, han med.

Dagen innan Arnies födelsedagen fungerar Beckys farmors bil och de ska ge sig av dagen därpå. Becky får emellertid en inbjudan av Arnie.

Gilbert ville bevisa för sin mor att han inte alls skäms för henne - att han älskar henne ovillkorligt - genom att presentera Becky för henne. Det är ett högtidligt och ytterst bisarrt möte, men fint med tanke på omständigheterna. Sedan ger sig Becky och farmorn sig av. De säger inte Hej då, för det är ”något man säger till någon man inte kommer träffa igen.”

Kalaset är i full gång. Mamma sitter inne i huset hennes man hade byggt och tittar på tillställningen. När det är slut har hon stärks, men på ett sällsamt sätt. Hon ställer sig upp. Börjar så stillsamt som är möjligt röra sig mot trappan, upp till övervåningen. Steg för steg. Syskonen tittar stint, men med förhoppning. På övervåningen lägger sig modern i sin stora säng och vilar. Barnen kommer med vatten och beröm, lämnar henne sedan i fred. Arnie kommer in en timma senare, vill berätta vad han fått i födelsedagspresent. Skriker lyckligt på sin mamma.

Hon vaknar inte.

Barnen väljer att elda upp huset, för att slippa förlöjligas ytterligare när lyftkranen skulle komma och hämta modern.

Arnie ska fylla 19 om bara några månader:

- Are they gonna come soon, ‘cuz I gotta get back home.

- Pretty soon.

- Åh, I want them to come.

- Do you wanna go home?

- No I wanna see them.

- How many mile ‘till they come, Gilbert?

- Three million, buddy.

- Look, they coming here now, Gilbert. Look!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0